Yumurtaları aksi çevirmek, bozulmalarını önler mi?

Eski denizcilerin, uzun yolculuklarda gemiye yükledikleri yumurtaları, sivri tarafı aşağı bakacak şekilde sakladıkları biliniyor. Gemiciler, daha uzun süre taze kaldığına inandıkları için yumurtaları bu şekilde depoluyorlardı. Peki bu yöntem gerçekten yumurtaları taze tutuyor mu?

Aslıda bu konuda bilimsel bir çalışma yok. Yani yumurtaların ters veya düz depolanmasının etkisini kimse ölçmüş değil. Ancak bu yöntemin, salmonella gibi bakterilerin yumurta sarısına ulaşmasını zorlaştırmak için kabul edildiği düşünülüyor. Yani yumurtaların üzerindeki mikroskobik deliklerden içeri bakteriler girer ve bu da yumurtanın bozulmasına sebep olur.

Yumurtanın geniş yuvarlak ucunun altında bir hava keseceği vardır. Dolayısıyla, buradaki deliklerden içeri giren bakteriler hava keseceğine takılıp yumurtanın sıvısına bulaşmakta zorlanırlar.

Ayrıca yumurta tazeliğini yitirdikçe, bu hava kesesi büyür ve eğer aşağıda kalırsa, yukarı doğru yaptığı baskı artacağı için, yumurtanın sıvısını kaplayan zara zarar verir ve bakterilerin içeri girmesini kolaylaştırır. Böylece yumurtanın bozulması daha da hızlanır.

Bozuk yumurta yemeyin!

İşte bu yüzden aslında, eski gemilerdeki hijyenik olmayan şartlarda her yeri kaplamış bakterilerin yumurtaları bozmasını zorlaştıran bir önlem olarak anlamlı görünüyor. Elbette, bugün buzdolapları sayesinde yumurtaları çok daha uzun süre taze tutuyoruz ve hava keseceğinin şişeceği kadar uzun süre beklemiş yumurtaları yemenizi tavsiye etmiyoruz. Bu yumurtaları da suya koyduğunuzda, suyun yüzeyine çıkmasından anlayabilirsiniz.

Related Posts

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Vulcain’in yeni saati spor severleri mest etmeye hazırlanıyor

Vulcain’in Skindiver koleksiyonuna eklediği GMT komplikasyonu, dalış saatlerinin işlevselliğini seyahat kolaylığıyla buluşturuyor. 38.3 mm çapındaki kasası ve 200 metre su geçirmezlik özelliğiyle model, dalış için güvenilir bir tercih sunuyor. Mat …

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

Grok’tan dün geceyle ilgili ilk açıklama geldi: Kandırıldım

Dün akşam saatlerinden itibaren X’in yapay zeka aracı Grok tarafından verilen yanıtlar gündeme oturdu. Agresif ve argo ifadelerle yanıtlar veren Grok, devlet görevlilerine ve hassas değerler hakkında da ağır cümleler kullandı. Sabah saatlerinde erişim engeli talebi getirilen Grok konuyla ilgili ilk cevabını verdi: Kandırıldım

Spotify’daki gizemli grup yapay zekâ mı?

The Velvet Sundown adlı bir müzik grubu, sadece birkaç haftada Spotify’da yüz binlerce kez dinlenerek 850 binin üzerinde aylık dinleyiciye ulaştı. Ancak grup hakkında neredeyse hiçbir bilgi yok. Üyeleri bilinmiyor, canlı performansları yok ve sosyal medya hesapları da bulunmuyor. Bu durum, grubun ve müziğinin yapay zekâ (YZ) tarafından üretilmiş olabileceği yönündeki tartışmaları alevlendirdi.