Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Alkol Tüketimi ve Meme Kanseri İlişkisi

Alkole bağımlılıkla mücadele eden eski dergi editörü Corrine Barraclough, 48 yaşında meme kanserine yakalandığında yedi yıldır alkolden uzak olduğunu açıkladı. Ancak yine de teşhisle sarsıldı. Barraclough, yıllarca süren alkol tüketiminin hastalığının nedeni olabileceğini düşünüyor ve durumu hakkında şunları söylüyor: “Eğer hâlâ içiyor olsaydım, vücudumda bir şeylerin ters gittiğini fark edemezdim.”

Yeni Güney Galler Üniversitesi tarafından 2019 yılında yapılan geniş çaplı bir araştırma, önümüzdeki on yılda meydana gelebilecek 10 bin meme kanseri vakasının alkole bağlı olabileceğini öngördü. Prof. Maarit Laaksonen, araştırmanın menopoz öncesi ve sonrası olmak üzere iki grupta gerçekleştirildiğini ve alkolün menopoz öncesi kadınlarda en önemli değiştirilebilir risk faktörü olduğunu belirtiyor. Menopoz sonrası kadınlar içinse, obezitenin ardından ikinci sırada geldiğini vurguluyor.

Araştırmalar, meme kanseri için güvenli bir alkol tüketim seviyesinin olmadığını ortaya koyuyor. Prof. Laaksonen ise “Bir kadeh şarap bile riski artırıyor. En güvenli tavsiye, hiç içmemek” diyor. Bazı araştırmalar küçük miktarda alkol tüketiminin kalp sağlığına faydalı olabileceğini iddia etse de, gerçekten hiç alkol tüketmemiş kişilerin ölüm ve hastalık risklerinin daha düşük olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.

Türk Doktor New York’ta Hayat Kurtardı

Türk Doktor New York’ta başarıyla gündem oldu. Türkiye’den her gençen gün daha fazla doktor, hemşire ve sağlık profesyonelleri yurt dışına göçüyor!

Uzmanı uyardı: Merdiven altı uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor

Uzmanı uyardı: Merdiven altı uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.