Uzmanlar enflasyon verilerini değerlendirdi

Tüketici Fiyat Endeksi ve Üretici Fiyat Endeksi Artış Gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1,53 artarak, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 2,48 yükseldi. Yıllık enflasyon oranları da tüketici fiyatlarında yüzde 35,41, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 23,13 olarak kayıtlara geçti.

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, “Gelecek dönemde enflasyonun seyrinde, özellikle petrol ve diğer emtia fiyatlarının küresel düzeydeki gelişimi önemli bir belirleyici olmaya devam edecek” dedi.

CRB tüm emtialar endeksindeki artışın yüzde 1,1 olarak gerçekleşmesine karşın, yıllık bazda yüzde 0,4 oranında bir gerileme yaşandı. Bu durum, dış kaynaklı maliyet baskılarının enflasyonu sınırlı şekilde etkilediği anlamına geliyor. Bürümcekçi, “Öte yandan, dolar kuru sepetinin artış göstermesi enflasyonun fiyatlara yansıması üzerinde baskı oluşturabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bürümcekçi ayrıca, “Eğer kurlarda, ücretlerde ve emtia fiyatlarında beklenmedik bir sıçrama olmazsa, enflasyonun yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 30 civarında gerçekleşebileceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

TCMB’nin Haziran Toplantısında Finansal İstikrara Odaklanabilir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haziran toplantısında, finansal istikrara yönelik risklerin politika faizini etkileyebileceğini belirten Bürümcekçi, bugünkü verilerin olumlu olmasına rağmen, faiz indirimlerinin düşük bir olasılık olduğunu ifade etti.

Bürümcekçi, “Döviz rezervlerindeki artış, para politikasında gevşeme olasılığını artırabilir. Ancak, politika faizinde yapılacak değişikliklerde ihtiyatlı olunması önemlidir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Pariterium Danışmanlık Kurucusu Dr. İsmet Demirkol da, kalıcı enflasyon düşüşü için rezervlerdeki artışın ve kredi risk priminin düşmesi gerektiğini belirtti. Demirkol, “Eğer haziran ve temmuz aylarındaki enflasyon oranları düşük seviyelerde gelirse, faiz indirimlerinin temmuz ayında başlaması daha sağlıklı olabilir” dedi.

Demirkol, “Şahsi beklentime göre, yıl sonunda enflasyon yüzde 29-32 aralığında olabilir” şeklinde görüş bildirdi.

Related Posts

Avrupa borsaları Orta Doğu gerilimine rağmen yükselişte

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,1 yükselişle 545,5 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,3 artışla 23.566 puandan, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,2 kazançla 8.870 puandan ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,5 primle 39.639 …

Fed’in faiz indirim sürecine ilişkin belirsizlik devam ediyor

Fed’in faiz indirim sürecine ilişkin belirsizlik devam ediyor

Perakende satış hacmi arttı

Ticaret satış hacmi yıllık %9,6 arttı, perakende satış hacmi yıllık %11,5 arttı.

Motorine zam geliyor

Motorine zam geliyor

Hazine’den yarın çift ihale hamlesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan iç borçlanma ihraç takvimine göre, 16 Haziran Pazartesi günü gerçekleştirilecek ilk ihalede, 2 yıl (686 gün) vade ile 6 ayda bir yüzde 20,50 sabit kupon ödemesi yapan devlet tahvili yeniden piyasaya …

Zam teklifi krize dönüştü: Masadaki rakam TÜRK-İŞ’i çileden çıkardı!

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri, TÜHİS Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Yaklaşık 1,5 saat süren toplantının …