Türkiye’de çeltik üretiminde 6. sırada bulunan Sinop’ta çeltik hasadı bir yandan sürerken, çiftçiler tarlalarından topladıkları çeltikleri kurutma süreçlerini yapıyor.
Sinop’ta 4 aylık bakımın akabinde çeltik üretimi yapan çiftçiler emeklerinin karşılığını alıyor.
Tarlalardaki suyun kurutulmasıyla yere giren biçerdöver yardımıyla toplanan mahsuller römorklara yükleniyor.
Hasadın son günleri yaklaşırken çiftçiler bir yandan da topladıkları eserin nem oranlarının uygun düzeylere inmesi için ısıyla buluşuyor.
Çeltikler kurutma makinasına girdi
Kurutma makinasında nemi düşürülen çeltikler ise son evre olarak fabrikada elenerek yemeye hazır hale getiriliyor.
“Hasadımız güzeldi”
Mertoğlu köyünde çeltik üreticisi Doğan Doğan, dönemin hoş geçtiğini belirterek kurutma süreçlerinin de bir yandan sürdüğünü söyledi. Doğan, “Hayırlısıyla hasadımızı yaptık, iklimler de hoş gitti bu günlerde. Kurutma makinesiyle kurutturuyoruz. Hasadımız hoştu, ilgilenirseniz hoş olur. İklim yeterli gitti, fiyatlar da hoş. Yakıt gübre biraz değerliydi ancak misliyle verilen fiyatlarla ikiye bile katladı kârını. Vaktinde emek ederek yapanlar hoş randıman aldı. Genelde 700-800 kilo ortası randıman alıyoruz, benim tarlamda 800-850 kilonun altına inmedi dönümde.” diye konuştu.
“4-5 saatte 15 ton malı kurutabiliyoruz”
Çeltik kurutma faaliyeti gösteren İsmail Kümeç, “Çeltiği hasat yapıyorlar tarlada, buraya götürüyorlar. Sırası geleni kurutmaya koyuyorum rutubetini alıyorum. Nemini 14-15’lere düşürüyorum, buradan da tüccarlara satmaya götürüyorlar. 4-5 saatte 15 ton malı kurutabiliyoruz, rutubetine nazaran tabi 10 saati de bulabiliyor. 20-22 nemli geldiğinde 5-6 saatte kuruyor. Yoğunluk çok, kurutamadığımız gidenler de var, 3-4 günden beri bekliyorlar.” şeklinde konuştu.
Çeltikler pirinç haline geliyor
Kurutma sürecinin akabinde fabrikada elenen çeltiklerin 1 saat sonra pirinç olarak yemeye hazır hale geldiğini söyleyen Kümeç, “Ben kuruttuktan sonra fabrikaya gidecek, direk pilav olabiliyor yani. Ben burada biçip kuruttuğum malı eletirsem fabrikada, 1 saat sonra pirinç olarak yiyebilirsiniz. Fakat evvelce o denli değildi, 15-20 gün karıştırıyorduk makinalar yokken. Ancak artık teknoloji gelişti.” dedi.