Petrol fiyatlarında büyük düşüş beklentisi: İşte nedenleri ve tüm ayrıntılar…

OPEC ve OPEC+ grubu, petrol üretimini artırmaya karar verdi. Bu kararın ardından, petrol fiyatlarının 50 doların altına gerileyebileceği tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman’dan oluşan 8 OPEC+ ülkesi, temmuzda günlük 411 bin varil artışla petrol üretimini yükseltmeye karar verdi.

Arz Fazlası Beklentisi

OPEC+ grubu, küresel ekonomide istikrarlı bir görünüm olduğunu ve düşük petrol stoklarının sağlıklı piyasa temelleri olduğunu belirterek üretimi artırma kararı aldı. Ancak, küresel petrol talebine yönelik endişelerin devam ettiği göz önüne alındığında, piyasalarda arz fazlası olabileceği öngörülüyor.

Nisan ayı petrol piyasası raporuna göre, bu yıl küresel petrol talebi artış tahmini aşağı yönlü revize edildi. Talebin günlük yaklaşık 1,3 milyon varil artışla 105 milyon varile ulaşması bekleniyor.

Uzmanlar, Petrol Fiyatlarını 50 Doların Altına Düşebileceğini İfade Ediyor

Uzmanlar, talebin zayıf kalması ve OPEC+ ülkelerinin üretimi artırmaya devam etmesi durumunda petrol fiyatlarının 50 doların altına gerileyebileceğini belirtiyor.

Primary Vision Network Enerji ve Ekonomi Analisti Osama Rizvi, arz-talep dengesizliklerine dikkat çekerek, OPEC+ ülkelerinin ek üretimi başlatmasının piyasa için zorlayıcı bir hamle olduğunu ifade etti.

‘Suudi Arabistan Uzun Süredir Bütçe Açığı Veriyor’

Rizvi, OPEC+ ülkelerinin üretim artışının amacının piyasa payını artırmak değil, grup içinde uyumu sağlamak olduğunu vurguladı. Ancak, şu anda bu stratejinin beklenen etkiyi yaratmadığını kaydetti.

ABD’deki Üreticiler Risk Altında

Viyana Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Fereydoun Barkeshli, düşük petrol fiyatlarının ABD’deki kaya petrolü üreticileri için risk oluşturduğunu belirtti. ABD ekonomisinin ve dolayısıyla küresel büyümenin endişe verici bir tablo çizebileceğini söyledi.

Trump Belirsizliği Artırıyor

Trump’ın gümrük tarifeleri politikasının uluslararası petrol piyasaları üzerinde belirsizlik yarattığına dikkat çeken Barkeshli, petrol talebinin küresel ekonomik performansla doğrudan ilişkili olduğunu belirtti. Bu nedenle, Euro Bölgesi’nin politikaları, Çin ve Hindistan’ın büyüme görünümü ve petrol tüketimi yakından izlenmelidir.

Related Posts

Euro tarihi zirvesini gördü: O seviyeyi aştı! 12 Haziran 2025 Perşembe döviz fiyatları

12 Haziran 2025 Perşembe günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…

ABD Başkanı Trump: Çin ile anlaşmamız tamamlandı

ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada Çin ile anlaşmanın tamamlandığını belirterek “Çin ile anlaşmamız tamamlandı, Başkan Xi ve benim son onayıma tabi” değerlendirmesinde bulundu.

50 bin kişilik ilçeye 4 bin kişilik istihdam müjdesi! 36 fabrika var

Kütahya’nın doğasıyla öne çıkan Gediz ilçesi, sanayi ve istihdam alanında attığı kararlı adımlarla dikkatleri üzerine çekiyor. Özellikle Gediz Organize Sanayi Bölgesi (OSB), altyapı çalışmaları, yatırım ortamı ve lojistik konumuyla hem yatırımcıların …

Avrupa zehirli diye almadı: Ürünler Türkiye pazarına mı yollandı?

Türkiye’den Avrupa ülkelerine ihraç edilen sebze ve meyveler, 2025 yılı boyunca art arda reddedildi. Bulgaristan, Hırvatistan, Hollanda ve Danimarka; limondan bibere, domatesten nara kadar birçok üründe tehlikeli düzeyde pestisit kalıntısı tespit …

Fitch’ten Türkiye için yıl sonu faiz tahmini

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, TCMB politika faizinin yıl sonunda yüzde 33’e gerilemesini beklediklerini söyledi.

Güney Kore cari dengeyi kuramıyor

Güney Kore, Nisan 2025’te üst üste on ikinci ayda da cari fazla vererek dış ticaret gücünü sürdürdü. Kore Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, ülke bu dönemde 5.7 milyar dolar cari fazla kaydetti. Ancak bu fazla, son üç ayın en düşük …