Konya’da Kar Yağışı Meyve Ağaçlarını Tehdit Ediyor

Konya’da Meyve ve Sebze Üretimi Don Olayıyla Olumsuz Etkilendi

Konya’da dün sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, gece saatlerinde dona bıraktı. Uzmanlar, geçen haftalarda etkili olan sıcak hava nedeniyle çiçek açan meyve ağaçları ve sebze üretiminin don olayı sebebiyle olumsuz etkilendiğine dikkat çekti. Bu durum, tarım sigortasının önemini bir kez daha gündeme getirdi.

Konya Ovası’nda mart ayına kadar devam eden ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, ağaçlarda çiçeklenme dönemini başlattı. Ancak, çarşamba günü sabah erken saatlerde başlayan soğuk hava ve kar yağışı gece boyunca devam ederek don olayına neden oldu. Bu durum, meyve ve sebze üretimi yapan çiftçilerin bitkilerinde çiçek dökülmelerine ve ürünlerinde donmaya neden oldu. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, don olayının üretim rekoltelerinde düşüş yaşanabileceğine işaret etti.

Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, erken çiçeklenmenin nedeni olan sıcak hava koşullarının meyve ağaçlarını olumsuz etkilediğini belirterek, “Ağaçların çiçek açma süreci erken başladı ve bu süreç don olayıyla kesintiye uğradı. Özellikle Akşehir ilçesi çevresinde yoğun meyve tarımı yapılan bölgelerde çiçeklenme zaten başlamıştı. Ancak, kar yağışı ve soğuk hava bu bölgede de etkili oldu. Çiftçilerimiz şu anda çaresiz durumda. İlerleyen dönemlerde meyve rekoltelerinde düşüş yaşanabilir” şeklinde konuştu.

Don olayının meyve ve sebze üretimi üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını belirten Burak Kırkgöz, hububat tarımı yapan çiftçilerin ise kar yağışından olumlu etkilendiğini vurgulayarak, “Bu dönemde yağan kar, çiftçilerin sulamaya hazırlandığı bir zamanda geldiği için hububat alanlarında sevinç yarattı. Konya’da yaklaşık olarak 35-40 cm kar yağışı gerçekleşti ve bu hububat üretimi için olumlu bir gelişme” dedi.

Don olaylarına karşı çiftçilere tarım sigortası yaptırmaları gerektiğini tavsiye eden Kırkgöz, “Çiftçilerimiz dona karşı ne yazık ki pek bir şey yapamaz. Bu gibi durumlarda TARSİM sigortalarının yapılması önemlidir. TARSİM, çiftçilerin zararının bir kısmını karşılayarak zararlarını en aza indirir. Tarım Bakanlığı da destekler sunmaktadır. Çiftçilerimizin kendilerini bu tür afetlerden korumak için sigorta yaptırmaları hayati önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Yaşanan durumu değerlendiren meyve ve sebze satıcıları da olumsuz etkilenmediklerini dile getirerek, “Havalar sert esiyor, ama bu doğal bir süreç. Gelecek süreçte daha dikkatli olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Konya’da Meyve ve Sebzeciler Don Olayıyla Mücadele Ediyor

Related Posts

Rusya’dan tarife raporu

Rus ekonomisinin ABD’nin başlattığı ticaret savaşından etkilenmeyeceği belirtildi.

Anneler Günü yaklaştı, gül fiyatları uçtu

Anneler Günü öncesinde çiçek satışlarında hareketlilik yaşanmaya başladı. Annesine ya da sevdiklerine çiçek almak isteyen vatandaşlar gülü tercih edince gül fiyatları da bir anda fırladı. İnternetteki çiçek uygulamalarında 11 adet gül 799 liradan satışa sunuldu.

Asya borsaları yine o ülke hariç pozitif seyrediyor!

Asya borsalarında ticaret savaşlarının sınırlı da olsa yatıştığına dair iyimserliklerle Hindistan hariç pozitif bir seyir izleniyor.

Oto satışında nisan rekoru kırıldı

Otomobil satışları, nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39 artarak 85 bin 411 olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 37.8 büyüyerek 19 bin 941 oldu. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı, ocak-nisan döneminde ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.7 artarak 381 bin 636 olarak kaydedildi.

AKP’li Nihat Zeybekci: Faizlerin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde yatırım yapmam, paramı faize yatırırım

“Faizler yüzde 30’un altına gelirse o zaman insanlar parasını, ‘ya boş ver faizi’ der, üretime yatırır”

Beyaz eşya sektöründen kritik veri: İç satışlar yüzde 15 geriledi

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, geçen yılın aynı zamanlarına göre beyaz eşyada iç satışların yüzde 15 gerilediğini bildirdi.