İlk kez laboratuvarda üretildi… Ağrı tedavisinde devrim niteliğinde adım

Yapay Sinir Devreleri Ağrı Tedavisinde Yeni Bir Dönem Başlatıyor!

Psikiyatri ve davranış bilimleri alanında öğretim üyesi Sergiu Pasca liderliğindeki araştırma ekibi, ağrı iletim yolunu taklit eden “duyusal assembloid” adlı minyatür bir sistem geliştirdi. Bu yapay sistem sayesinde vücudun deriden beyne kadar olan karmaşık ağrı iletim süreci daha yakından incelenebiliyor.

Elektriksel sinyallerin sinir yolu boyunca nasıl ilerlediğini gözlemleyen araştırmacılar, acı hissinin nasıl iletildiği hakkında önemli bilgilere ulaştı. Bu sayede sinir devrelerinin invazif olmayan bir şekilde modellemesi yapılarak hayvanlar üzerinde acı verici deneyler yapılmadan da sinir devrelerinin çalışma prensipleri daha iyi anlaşılabiliyor.

Yapay sinir devreleri acı hissetmese de, insan beyninde acı sinyallerini başarılı bir şekilde iletebiliyor. Bu sayede kişiselleştirilmiş ağrı tedavileri ve yeni nesil ağrı kesicilerin geliştirilmesi için yeni kapılar aralanıyor.

Aynı zamanda bu model, sinir yaralanmaları üzerinde yapılan çalışmalara olanak sağlarken, kronik ağrı çeken insanların durumunun anlaşılmasına da katkı sağlayabilir.

Çalışmada bulunmayan Dr. Vivianne Tawfik, “Ağrı önemli bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmediğinde hastalarla başa çıkmak oldukça zordur,” diyerek bu tür inovatif çalışmaların ağrı tedavisinde önemli bir boşluğu doldurabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Tavuk yumurtası mı yoksa bıldırcın yumurtası mı? Hangisi daha sağlıklı

Yıllardır süregelen tavuk yumurtası mı yoksa bıldırcın yumurtası mı daha sağlıklı sorusuna beslenme uzmanları açıklık getirdi.

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Hayatının bir döneminde her sekiz kadından birinin karşılaşabileceği meme kanseri, kadınlar için en korkutucu teşhislerden biri olmaya devam ediyor. Ancak son araştırmalar, hastalığın arkasındaki nedenlerden birinin düşündüğümüzden çok daha yaygın bir alışkanlık olan alkol tüketimi olduğunu ortaya koyuyor.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.

Türk Doktor New York’ta Hayat Kurtardı

Türk Doktor New York’ta başarıyla gündem oldu. Türkiye’den her gençen gün daha fazla doktor, hemşire ve sağlık profesyonelleri yurt dışına göçüyor!