Güneş gerçek ‘yüzünü’ gösterdi

Güneşin Aktivitesi ve Yüzeyindeki Değişiklikler

Normal gözle bakıldığında bu bölgeleri fark etmek mümkün değil (zaten özel ekipman olmadan bakmanızı da tavsiye etmeyiz). Ancak ultraviyole ışıkla gözlemlendiğinde, çevresine göre daha serin ve seyrek oldukları için bu alanlar karanlık boşluklar gibi görünüyor.

GÜNEŞ’TE NELER OLUYOR?

Şu anki konfigürasyona bakıldığında Güneş’in yüzeyi adeta “bağıran bir yüze” benziyor. Güney yarımkürede devasa bir ağız, kuzeydeyse iki göz şeklinde koyu lekeler dikkat çekiyor. Her bir “göz” neredeyse Jüpiter büyüklüğünde!

Bu üç dev koronal bölge, Güneş’ten yüksek hızda parçacıklar fırlatıyor. Ancak uzmanlar bu durumun tehlikeli olmadığını belirtiyor. Koronal delikler normaldir ve bu parçacıklar zaman zaman Dünya’nın manyetik alanına çarpıp hafif jeomanyetik fırtınalara yol açabilir. Ama bu, büyük çaplı bir “güneş patlaması” kadar etkili olmaz.

Science Alert’te yer alan habere göre, İngiliz Meteoroloji Ofisi’nden yapılan açıklamada, güneydeki deliğin konumu nedeniyle Dünya’ya ulaşabilecek parçacıkların etkisinin zayıf ve düşük ihtimalli olduğu vurgulandı.

GÜNEŞ BU ARALAR FAZLASIYLA AKTIF

Geçtiğimiz haftalarda Dünya, G4 seviyesinde güçlü bir jeomanyetik fırtına yaşamış ve bu fırtına sayesinde kuzey ve güney ışıkları alışılmadık enlemlerde bile gözlemlenmişti. Güneş şu anda çok aktif bir döngünün zirvesinden yeni çıkıyor ve bilim insanları, önümüzdeki aylarda daha fazla sürpriz bekliyor.

Related Posts

İran – İsrail savaşı nasıl sonuçlanır? Yapay zeka açıkladı

İsrail ve İran arasındaki doğrudan çatışmalar, yıllardır perde arkasında süren siber saldırılar, casus suikastlar ve vekil gruplar üzerinden yürüyen savaşların ardından ilk kez alenen sıcak çatışmaya dönüştü. Bu gelişmelerin ardından yedi gelişmiş yapay zekâ modeli, durumu analiz ederek olası senaryoları ortaya koydu.

Ada ülkesinde sırlar aydınlatılıyor: Yüzyıllar boyunca sürmüş…

Papua Yeni Gine’de 2 bin 600 yıl öncesine kadar uzanan insan kalıntılarından elde edilen antik DNA’ların analizi, bazı toplulukların komşularıyla genetik olarak yüzyıllar boyunca hiç karışmadığını ortaya koydu. Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, 42 bireyin kemik ve dişlerinden alınan örnekleri inceledi.

Tam 432 robot, 7.500 tonluk binayı farklı bir bölgeye taşıyor

100 yıllık Huayanli kompleksi, 432 robot tarafından yeraltında kültürel ve ticari bölgelerin inşaatı tamamlandıktan sonra eski yerine geri taşınacak.

Tehlike büyük olunca hemen harekete geçildi: Chrome kullanan herkes bu adımları uygulamalı

Google Chrome kullanıcıları dikkat! Dünya genelinde milyonlarca kişinin tercih ettiği popüler tarayıcıda, bilgisayarların kötü niyetli kişilerce ele geçirilmesine yol açabilecek kritik bir güvenlik açığı tespit edildi. Üstelik bu açık, siber saldırganlar tarafından aktif olarak kullanılmaya başlandı. Google, tehdidin büyümesini engellemek için acil güncelleme çağrısı yaptı.

Game Pass’e mayıs ayında eklenecek oyunlar

Game Pass’e ay sonuna kadar eklenecek oyunlar açıklandı. Onlarca oyun Game Pass kütüphanesine ekleniyor.

Boğulan genç kız drone sayesinde son anda kurtarıldı

Floridalı bir balıkçı hızlı bir şekilde düşünerek, boğulmak üzere olan genç kızı kullandığı drone sayesinde kurtardı.