Güneş gerçek ‘yüzünü’ gösterdi

Güneşin Aktivitesi ve Yüzeyindeki Değişiklikler

Normal gözle bakıldığında bu bölgeleri fark etmek mümkün değil (zaten özel ekipman olmadan bakmanızı da tavsiye etmeyiz). Ancak ultraviyole ışıkla gözlemlendiğinde, çevresine göre daha serin ve seyrek oldukları için bu alanlar karanlık boşluklar gibi görünüyor.

GÜNEŞ’TE NELER OLUYOR?

Şu anki konfigürasyona bakıldığında Güneş’in yüzeyi adeta “bağıran bir yüze” benziyor. Güney yarımkürede devasa bir ağız, kuzeydeyse iki göz şeklinde koyu lekeler dikkat çekiyor. Her bir “göz” neredeyse Jüpiter büyüklüğünde!

Bu üç dev koronal bölge, Güneş’ten yüksek hızda parçacıklar fırlatıyor. Ancak uzmanlar bu durumun tehlikeli olmadığını belirtiyor. Koronal delikler normaldir ve bu parçacıklar zaman zaman Dünya’nın manyetik alanına çarpıp hafif jeomanyetik fırtınalara yol açabilir. Ama bu, büyük çaplı bir “güneş patlaması” kadar etkili olmaz.

Science Alert’te yer alan habere göre, İngiliz Meteoroloji Ofisi’nden yapılan açıklamada, güneydeki deliğin konumu nedeniyle Dünya’ya ulaşabilecek parçacıkların etkisinin zayıf ve düşük ihtimalli olduğu vurgulandı.

GÜNEŞ BU ARALAR FAZLASIYLA AKTIF

Geçtiğimiz haftalarda Dünya, G4 seviyesinde güçlü bir jeomanyetik fırtına yaşamış ve bu fırtına sayesinde kuzey ve güney ışıkları alışılmadık enlemlerde bile gözlemlenmişti. Güneş şu anda çok aktif bir döngünün zirvesinden yeni çıkıyor ve bilim insanları, önümüzdeki aylarda daha fazla sürpriz bekliyor.

Related Posts

2025 yılının ilk yarısındaki en iyi oyunlar belirlendi

2025 yılı bitmeden daha çok oyun çıkacak ancak yılın başından beri çıkan oyunları değerlendiren Metacritic, 2025’in şimdiye kadarki en iyi oyunlarını listeledi.

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

Microsoft, Xbox tarafında toplu işten çıkarmalara hazırlanıyor

Microsoft’un yeniden yapılanma süreci, özellikle Xbox ekibini sert bir şekilde vuracak gibi görünüyor. İşten çıkarmaların çoğunun Avrupa bölgesinde olacağı tahmin ediliyor.

Bir bakteri kadar hafif, atom kadar küçük… Bilim insanları uyardı: Herkesin evinde olabilir

Evrenin en gizemli yapılarından olan kara delikler, sadece uzak galaksilerde değil, doğrudan evimizin içinden bile geçiyor olabilir. Bilim insanlarına göre, “ilksel kara delikler” olarak adlandırılan mikroskobik kara delikler, karanlık maddenin gizemini çözmede kritik bir rol oynayabilir.

Yaklaşık 400 metre uzunluğunda, potansiyel olarak tehlikeli bir asteroit Dünya’ya yaklaşıyor

NASA’nın “potansiyel olarak tehlikeli” kategorisinde değerlendirdiği 393 metre çapındaki 2003 AY2 adlı dev asteroit, 22 Haziran Pazar günü Dünya’nın yakınından geçecek. Uzmanlara göre çarpma riski yok ancak bu tür geçişler, uzay tehditlerine karşı dikkatle takip ediliyor.

Game Pass’ten haziran ayında kaldırılacak oyunlar

Game Pass’ten haziran ayında kaldırılacak oyunlar açıklandı. Toplamda 6 oyun haziran ayında Game Pass abonelerine veda ediyor. Oyunları oynamaya devam etmek isteyenlerin sevdikleri oyunları satın almaları gerekiyor.