ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, SAHA MBA Üst Düzey Bürokrat ve Sektör Liderleri Eğitimi kapsamında yaptığı sunumda gündeme yönelik açıklamalarda bulundu. GÖKDENİZ yakın hava savunma sistemi hakkında da açıklamalarda bulunan Akyol, şu ifadeleri kullandı:
“GÖKDENİZ yakın hava savunma sisteminin dördüncü ülkeye ihracatı için sözleşme imzaladık.”
Bir önceki ASELSAN Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün ise geçtiğimiz mayıs ayında yapılan CNN Turk canlı yayınında GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi’ndeki gelişmelere yönelik yaptığı açıklamada GÖKDENİZ yakın hava savunma sistemi hakkında şu ifadeleri kullanmıştı:
“GÖKDENİZ’i 3 ülkeye ihraç ettik 4 tane ülke sırada bekliyor, Kendi sistemlerimizin üzerine de yerleştiriyoruz. MİLGEM-5’te, belki, DERYA gemimizde de olacak.”
Dakikada 1100 atış yapabilen GÖKDENİZ’in içerisindeki parçacıklı mühimmat (ATOM) 400 tane parçacık ile metal bulutu oluşturabilmektedir. GÖKDENİZ’in önemli bir diğer özelliği de mühimmatın namludan çıkış anında gerçekleştirdiği hızlı programlama işlemidir.
Görgün, mühimmata namlunun ucundan çıkarken 65 mikro saniyede programlama yapılabildiğini aktarmıştı. Mühimmat, radar ve elektro optik sistemlerinden alınan verilerin atış kontrol sistemi tarafından işlenmesinden sonra en doğru anda ateşlenmesi için zamanlanmaktadır. Aynı sistem KORKUT, GÖKER ve KORHAN silah sistemlerinde de yer almaktadır.
GÖKDENİZ YAKIN HAVA SAVUNMA SİSTEMİ
ASELSAN tarafından geliştirilen 35 mm Parçacıklı Mühimmat (ATOM) ile birlikte, üzerinde konuşlu bulunduğu gemiyi hedef alan gemisavar füzelerini imha edebilen nokta savunma sistemidir. Sistem, sahip olduğu Otomatik Şeritsiz Mühimmat Besleme Mekanizması ile parçacıklı mühimmat ve klasik tahrip (HEI) mühimmatının aynı anda yüklenmesine ve hedef tipine uygun olarak istenen mühimmatın seçilmesine olanak sağlamaktadır.
GÖKDENİZ; anti-gemi füzelerinin yanı sıra helikopterler, uçaklar, insansız hava araçları ve su üstü araçları gibi tehditlere karşı da gemi savunmasını etkin şekilde gerçekleştirebiliyor. GÖKDENİZ sistemi, yoğun bir rekabet yaşanan yurt dışı pazarda da rakiplerinden üstün özellikleri ile öne çıkıyor.
Bu kapsamda sistem, yurt dışında farklı ülkelerin Deniz Kuvvetleri tarafından büyük ilgi görürken ihracat projelerine yönelik üretim ve kabul faaliyetleri yoğun şekilde sürdürülüyor.