Genç yaşta kalp krizi alarmı: Uzman uyardı!

Kalp Sağlığı Haftası: Kalp Hastalıklarının Önlenmesi İçin Öneriler

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Okşen, 14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla sağlıklı bir kalp için yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Kalp hastalıklarının büyük ölçüde önlenebilir olduğunu vurgulayan Okşen, yaşam tarzının bu noktada belirleyici olduğunu belirtti.

KALP HASTALIKLARI KADER DEĞİL

Kalp-damar hastalıklarının çoğunun yaşam tarzıyla doğrudan ilişkili olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Okşen, “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kalp hastalıklarının yaklaşık yüzde 80’i önlenebilir. Kalp ve damar hastalıkları dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor ancak bu tablo kader değil. Uygun yaşam tarzı değişiklikleriyle hastalıkların büyük kısmı önlenebilir” dedi.

30’LU YAŞLARDA KALP KRİZİ ARTIYOR

Kalp hastalıklarının genellikle 50 yaş üstünde görüldüğünü söyleyen Okşen, son yıllarda 30’lu yaşlarda da kalp krizi vakalarının arttığını dile getirdi: “Hareketsiz yaşam, kötü beslenme ve stres, genç yaşta kalp hastalığı riskini artırıyor. Erkeklerde risk 45 yaş sonrası, kadınlarda ise menopozla birlikte 55 yaş sonrası yükseliyor.”

HER YIL 200 BİN KİŞİ KALP KRİZİ GEÇİRİYOR

TÜİK ve Türkiye Sağlıkta Hizmet Derneği (TSHD) verilerine göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 200 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalp-damar hastalıkları tüm ölümlerin yüzde 36’sını oluşturarak en yaygın ölüm nedeni olmaya devam ediyor.

KONTROL EDİLEBİLİR RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT

Kalp sağlığını olumsuz etkileyen risk faktörlerinin kontrol edilebilir olduğunu belirten Dr. Okşen, “Sigara, hipertansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite, hareketsizlik, sağlıksız beslenme, alkol tüketimi, stres ve uyku düzensizliği gibi faktörler kalp hastalıklarını tetikliyor” dedi.

BESLENME KALP SAĞLIĞININ ANAHTARI

Beslenmenin kalp sağlığı üzerindeki etkisinin büyük olduğunu belirten Okşen, şunları söyledi:

“Sebze, meyve, tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve lifli besinler tüketilmeli. Trans yağ ve aşırı tuzdan kaçınılmalı. Aşırı tuz kalbin daha fazla çalışmasına neden olurken, şekerli içecekler ve yüksek glisemik indeksli gıdalar obezite ve diyabet riskini artırır. Sağlıklı beslenme, tedavi değil, bir önleme stratejisidir.”

KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTACAK 10 ÖNERİ

Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Okşen, kalp krizi riskini azaltmak için şu 10 öneride bulundu:

  1. Sigara kullanmayın: Kalp krizi riskini 2–4 kat artırır.

  2. Düzenli egzersiz yapın: Haftada en az 150 dakika orta düzey egzersiz önerilir.

  3. Sağlıklı beslenin: Trans yağ, fazla tuz ve şekerden kaçının.

  4. Tansiyonunuzu kontrol edin: Gerekirse ilaç tedavisini ihmal etmeyin.

  5. Kolesterol seviyenizi takip edin: Lifli besinlerle kötü kolesterolü düşürün.

  6. Kan şekerinizi dengeleyin: Diyabet riski kalp hastalığına zemin hazırlar.

  7. Stresi yönetin: Nefes egzersizleri, meditasyon gibi yöntemlerle başa çıkın.

  8. Kaliteli uyuyun: Günde 6–8 saat düzenli uyku önemlidir.

  9. Alkol tüketimini sınırlayın: Ritim bozukluklarına neden olabilir.

  10. Düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırın: Tansiyon, kolesterol, EKG kontrolleri aksatılmamalı.

Related Posts

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Hayatının bir döneminde her sekiz kadından birinin karşılaşabileceği meme kanseri, kadınlar için en korkutucu teşhislerden biri olmaya devam ediyor. Ancak son araştırmalar, hastalığın arkasındaki nedenlerden birinin düşündüğümüzden çok daha yaygın bir alışkanlık olan alkol tüketimi olduğunu ortaya koyuyor.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.

Türk Doktor New York’ta Hayat Kurtardı

Türk Doktor New York’ta başarıyla gündem oldu. Türkiye’den her gençen gün daha fazla doktor, hemşire ve sağlık profesyonelleri yurt dışına göçüyor!

Uzmanı uyardı: Merdiven altı uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor

Uzmanı uyardı: Merdiven altı uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor