Fitch’ten Türkiye için yıl sonu faiz tahmini

Bankaların Faiz Marjı Yıl Sonunda Artacak

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kılınç, yıl sonuna kadar politika faizinde düşüş öngördüklerini belirtti. Buna göre yıl sonunda faiz oranının %33’ten daha düşük olacağını öngören Kılınç, bu durumun bankaların faiz marjını olumlu etkileyeceğini ancak başlangıçtaki beklentilere kıyasla iyileşmenin daha az olacağını ifade etti.

Kılınç, Türk bankacılık sektöründeki son gelişmelere ve yılın ikinci yarısına ilişkin görünüme odaklanarak, iç piyasada ve küresel çapta yaşanan olayların bankalar üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Kılınç’ın belirttiğine göre, Türk bankalarının geleceği iç piyasadaki olaylar ve küresel ticaretteki gümrük vergileri gibi faktörlerden etkilenmektedir. Faiz oranlarının düşmeye devam etmesi beklenirken, iç piyasadaki dalgalanmalar nedeniyle bu beklentinin biraz gecikebileceği vurgulandı.

Yıl Sonunda Faiz Ne Kadar Olacak?

Kılınç, TCMB’nin politika faizini %46’ya çıkardığını ve bankaların %49’dan fonladığını hatırlattı. Kılınç, yıl sonunda faiz oranının %33’ten daha düşük olacağını tahmin ettiklerini ve bu durumun bankaların faiz marjını olumlu yönde etkileyeceğini belirtti. Ancak, beklentilere göre iyileşmenin daha az olacağını ekledi.

Yüksek faiz oranlarının risk maliyetlerini artırdığını ifade eden Kılınç, bankaların aktif kalitelerini dikkatle incelemeye başladıklarını söyledi. Şu anda, aktif kalitesinde görülen risklerin yönetilebilir olduğunu düşünen Kılınç, Türk bankaları için nötr beklentiyi koruduğunu belirtti. Bankacılık sektörü için faaliyet ortamı skorunun pozitif olduğunu ve karlılığın bu yıl daha iyi olabileceğini vurguladı. Ancak, piyasalardaki dalgalanmanın bu gidişatı biraz etkilediğine dikkat çekti.

Bankaların Yurt Dışı Destekleri

Ahmet Emre Kılınç, Türkiye’deki bankaların yüksek miktardaki kısa vadeli dış borçlarının refinansman riski oluşturduğunu belirtti ancak bu riskin yeni olmadığını vurguladı. Piyasaya erişimin önemine değinen Kılınç, artan sendikasyon kredilerinin bankaların yurt dışından finansmana erişmeye devam ettiğini gösterdiğini dile getirdi.

Kılınç, ABD’deki faiz politikaları, jeopolitik riskler ve küresel ticaretteki gelişmelerin Türk bankalarını dolaylı olarak etkileyebileceğini belirtirken, Türk bankacılık sektörü üzerindeki tarife etkisinin sınırlı olduğunu düşündüğünü söyledi.

Related Posts

Avrupa borsaları Orta Doğu gerilimine rağmen yükselişte

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,1 yükselişle 545,5 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,3 artışla 23.566 puandan, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,2 kazançla 8.870 puandan ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,5 primle 39.639 …

Fed’in faiz indirim sürecine ilişkin belirsizlik devam ediyor

Fed’in faiz indirim sürecine ilişkin belirsizlik devam ediyor

Perakende satış hacmi arttı

Ticaret satış hacmi yıllık %9,6 arttı, perakende satış hacmi yıllık %11,5 arttı.

Motorine zam geliyor

Motorine zam geliyor

Hazine’den yarın çift ihale hamlesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan iç borçlanma ihraç takvimine göre, 16 Haziran Pazartesi günü gerçekleştirilecek ilk ihalede, 2 yıl (686 gün) vade ile 6 ayda bir yüzde 20,50 sabit kupon ödemesi yapan devlet tahvili yeniden piyasaya …

Zam teklifi krize dönüştü: Masadaki rakam TÜRK-İŞ’i çileden çıkardı!

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri, TÜHİS Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Yaklaşık 1,5 saat süren toplantının …