Esad dönemindeki işkenceler resmileşti

Suriye’de Esad Dönemindeki İnsan Hakları İhlalleri Ortaya Çıktı

Birleşmiş Milletler Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, son raporunda Suriye’de Esad döneminde yaşanan insan hakları ihlallerine dair çarpıcı bulgular açıkladı.

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, devrik lider Beşşar Esed rejimi zamanında gerçekleşen hukuksuzlukları inceledi. Binlerce tanıkla yapılan görüşmeler sonucunda ortaya çıkan “Acı Ağı: Suriye Arap Cumhuriyeti’nde Keyfi Gözaltı, İşkence ve Kötü Muamele” başlıklı rapor, Esed rejiminin muhalifleri bastırmak için kullandığı keyfi gözaltı, işkence ve zorla kaybetmeleri belgeledi.

Raporda, “(Esed rejimi) Eski Suriye hükümeti, muhalifleri bastırmak için sistematik olarak keyfi gözaltı, işkence ve zorla kaybetmeleri kullandı. Bu eylemler, çatışmalar sırasında işlenen en kötü sistematik uluslararası hukuk ihlallerinden bazılarını içeren insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarından oluşuyor.” ifadelerine yer verildi.

“Suriye Halkı İçin Travma”

Raporda, eski rejimin devrilmesiyle işkence odalarındaki tutukluların serbest bırakıldığı ve bu durumun Suriyeliler için büyük bir umut kaynağı olduğu vurgulandı. Ancak Esad dönemindeki gözaltı ihlallerinin, Suriye halkı için ciddi bir travma kaynağı olduğu belirtildi.

Raporda, serbest bırakılan tutuklular arasında kayıp yakınlarını bulamayan on binlerce ailenin acılarının sürdüğüne dikkat çekildi. Toplu mezarların keşfiyle birçok ailenin en kötü korkularının gerçeğe dönüştüğü belirtildi.

Raporda, “Uzmanlar, toplu mezarlar da dahil olmak üzere kanıtların incelenmesi ve gerekirse adli kazılar yapılması için acil bir eyleme ihtiyaç olduğunu vurguluyor.” ifadelerine yer verildi.

Serbest bırakılanların yaşadığı işkence, yetersiz beslenme ve hastalıklarla mücadele ettiği belirtilen raporda, bu kişilerin dayanılmaz acılar içinde terk edildiği veya idam edilmek üzere götürüldüğü vurgulandı.

“Gelecek İçin Umudumuz Var”

Raporda, Komisyon Başkanı Paulo Pinheiro’nun, “Kritik bir geçiş dönemindeyiz. Geçiş hükümeti ve gelecekteki Suriye yetkilileri artık bu suçların bir daha asla tekrarlanmamasını sağlayabilir.” sözlerine yer verildi.

Raporda, yaşanan istismarlar için cezasızlığa son verilmesi gerektiği vurgulanırken, Komisyon Üyesi Lynn Welchman, serbest bırakılanlar arasında sevdiklerini bulamayan Suriyeliler için umut olabilecek kanıtlara dikkat çekti. Welchman, “Yeni yetkililere, toplu mezarları ve kanıtları koruma konusundaki kararlılıklarından dolayı teşekkür ediyoruz. Onları, daha fazla çaba sarf etmeleri için destekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Trump ve Putin telefonda görüştü

Kremlin’den yapılan açıklamada Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD Başkanı Trump ile telefon görüşmesinde İsrail ile İran arasında arabuluculuğa hazır olduğunu belirtildi

Narin Güran cinayetinde gerekçeli karar

Narin Güran cinayetiyle ilgili 12 sanıkla suça sürüklenen 3 çocuğun davasında gerekçeli karar açıklandı.

Van’da evde çıkan yangında bir çocuk hayatını kaybetti

Van’da bir evde çıkan yangında 14 yaşındaki çocuk yaşamını yitirdi.

Orta Doğu’yu karıştıran çatışma Türkiye sınırına kadar geldi: İsrail İHA’lar ile saldırdı

İran, kuzeybatıdaki Salmas kenti yakınlarında hava sahasını ihlal eden İsrail’e ait insansız hava araçlarını (İHA) düşürdüğünü açıkladı. Salmas bölgesi, Türkiye sınırına yaklaşık 32 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Olayla ilgili İsrail makamlarından …

Murat Yetkin: Ahmet Hakan CHP’ye centilmenlik konusunda vurmaya çalışırken bakın neyi unutmuş!

Murat Yetkin: Ahmet Hakan CHP’ye centilmenlik konusunda vurmaya çalışırken bakın neyi unutmuş!

Türkiye’den İsrail’in İran’a düzenlediği saldırıya tepki: Uluslararası toplum acilen harekete geçmeli

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in İran’a yönelik hava saldırısının en güçlü şekilde kınandığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İsrail, daha büyük çatışmalara yol açabilecek saldırgan eylemlerine bir an önce son vermeli. Savaşın yayılmaması için uluslararası toplumu acilen harekete geçmeye çağırıyoruz” denildi.