Erkeklere ne mi oldu?

“`html

Toplumun farklı kesimlerinde sıkça karşılaşılan bir sorunu ele alan, insan hayatının her döneminde hissedilen fakat nadiren konuşulan bir kitabın yayımlandığını duyurmanın heyecanını yaşıyoruz.

Bu sorun ne mi? Erkekler, babalar ve oğullar…

Kitap, ismiyle dikkat çekiyor:

Adamlar ve Oğullar.

Yazarı, sosyal bilimci Richard Reeves. İki yıl önce Batı’da büyük yankı uyandıran

bu eser, Türkçeye Ketebe Yayınları tarafından kazandırıldı.

Bu kitabın cesurca yazıldığını belirtmek gerekir. Önemli bir diğer nokta,


kitabın ön sözünü Psikiyatrist Mustafa Merter kaleme aldı.

Mustafa Hoca’nın tavsiyesiyle Ketebe tarafından okuyucularla buluşturuldu.

Mustafa Hoca, Reeves’in dikkat çektiği unsurların yanı sıra, cesaretle ele aldığı zor konulara da değindiği kapsamlı bir ön söz kaleme almış. Geçtiğimiz yılki etkileyici Hekaton ve Son Tango eserinin yazarına atıfta bulunarak, küreselci zihniyetin insanlığı yeniden biçimlendirme çabalarına dikkat çekiyor. “


Çözülme, baba otoritesinin zayıflamasıyla başladı.”

diye vurguluyor.

Amerikalı Richard V. Reeves’in Babalar ve Oğullar kitabı bu etkileşimlerin arka planını sosyolojik, ekonomik ve psikolojik bakış açılarıyla irdeliyor.


Acil çözüm gerektiren bir krize dikkat çekiyor. Bu krizin pek çok yönü bulunmakta.

Peki, Adamlar ve Oğullar okuyucularına ne tür mesajlar veriyor?

Üç erkek çocuğu babası olan Reeves, bu eserde modern erkeğin karşılaştığı sistematik zorlukları ele alıyor. Kitapta yer alan bazı önemli noktaları Mustafa Merter Hoca’nın tespitleriyle özetlemek istiyorum:

1- Kız ve erkek çocuklar arasındaki gelişim farkı:

Reeves’in gözlemlerine göre, kreş dönemi itibarıyla kızlar, erkeklerden iki yıl ileri bir zihinsel olgunluğa sahip. Artan yöntemsel başarılarının arkasında yatan sebep bu olgunlaşma devresi. Eğitimdeki bu dengesizlik, ileriki aşamalarda da kendini hissettiriyor.

2- Yapay zeka, erkek istihdamında azalma yaratacak:

Hepimiz yapay zeka teknolojisinin potansiyelini konuşuyoruz. Ancak, bu kitabın içeriğinde erken teknoloji dönemlerinin yansımalarına dair önemli saptamalar bulunuyor. Otomasyonun hakim olduğu sektörlerde erkeklerin iş bulma oranları azalırken, kadınlar sağlık, eğitim ve hizmet alanında daha avantajlı konumda. Reeves, bu sorunu çözmek için erkeklerin eğitim ve sağlık sektörlerinde daha fazla yer alması gerektiğini savunuyor.

3- Aile dinamiklerinin değişimi:

Amerikan toplumunda gerçekleşen değişiklikler, dünya geneline de işaret ediyor. Örneğin, Amerika’da kadınların aile geçimi için sağladığı katkı oranı %41’e ulaştı. Bu, babaların ailedeki rollerini de yeniden tanımlamak zorunda bırakıyor. Yazar, Avusturyalı feminist yazar İrina Dunn’ın “Bir kadının erkeğe duyduğu ihtiyaç, balığın bisiklete olan ihtiyacı kadardır.” ifadesine vurgu yapıyor.

4- Erkek ölümleri ve sebep olan faktörler:

Richard Reeves, ümitsizlik ve çaresizlikten dolayı, erkeklerin Amerika’daki ölüm oranlarının kadınların üç katı olmasının nedenlerini inceliyor. Araştırmalar, ailenin çökmesinin erkekler üzerindeki yıkıcı etkilerinden biri olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle uyuşturucu bağımlılığı yüzde 70 oranında erkeklerde görülmekte.

5- Yalnızlık ve ‘Hikikomori’ fenomeni:

Kitapta, Amerika’da 90’lı yıllarda %3 olan sosyal yalnızlık oranının günümüzde %15lere çıktığı belirtiliyor. Birçok erkek ebeveyn evinden ayrılmak istemiyor, uzun süreli yalnızlık yaşıyor. Japonya’da, “Hikikomori” adı verilen ve kendilerini odalarına kapatan erkeklerin sayısı 500 bine ulaşmış durumda.

6- Babasız büyüyen erkek çocukları:

Reeves, boşanma oranlarındaki artışın erkek çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini gözlemliyor. Babasız büyüyen erkek çocuklarının eğitim başarısı oldukça düşük. Baba figürünün eksikliği, bu çocukların yaşamlarında ciddi zorluklara neden oluyor.

7- Erkekliği sıfırlayan söylemler:

Yazar, kitabın son bölümlerinde, özellikle sol görüşlü çevrelerce sıkça dile getirilen “toksik maskülenlik” kavramını eleştiriyor. Erkeğin cesaret, sadakat ve kendini feda etme gibi erdemlerinin göz ardı edilip yalnızca olumsuz görüntüleriyle tanımlanmasının sorunlu bir yaklaşım olduğuna değiniyor.

Bu noktada, Mustafa Merter Hoca’nın Reeves’a yönelttiği bir eleştiri öne çıkıyor. Merter, yazarın cinsiyetsizlik akımının global etkilerine yeterince dikkat etmediğini söylüyor. “


Evet, erkeklerin sağlıklı yönleri zayıflıyor; ama aynı zamanda kadınlar da giderek maskülenleşiyor. Sağlıklı bir erkek kimliği, eşcinsellik ve cinsiyet kimliği konusundaki algılara karşı koruyucu bir etki oluşturabilir.”

diye ekliyor.

Babalar ve Oğullar, sorunları bazen net bazen yüzeysel ifade ediyor, fakat ortaya dikkat çekici bir tablo koyuyor. Yazar, potansiyel çözüm önerilerini de sıralıyor:

  • Erkek çocukların okula geç başlatılması,
  • Erkek eğitimcilere daha fazla yer verilmesi,
  • Erkeklerin sağlık alanında daha fazla yer alması,
  • Babalık müessesesinin güçlendirilmesi,
  • Babalık destekleyen mesleklerin teşvik edilmesi.

Sonuç olarak, Richard Reeves yalnızca kendi ülkesinde değil, Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyayı etkileyen önemli bir meseleye parmak basıyor. Bilimsel verilere dayalı olarak, toplumsal cinsiyet eşitliğinin büyük bir “eşitsizliğin” kapısını araladığını gözler önüne seriyor.

Kitaptan bir alıntıyla bitirmek isterim: “


Post-feminist bir dünya için tüm toplumun yararına bir erkeğe ihtiyacımız var.”

“`

Related Posts

EKK toplantısı sonrası açıklama

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun toplantısı sonrası yapılan açıklamada, “Yatırım ortamını iyileştirmeye ve ihracatı çeşitlendirmeye yönelik yapısal reformları hayata geçirmeye devam ediyoruz” denildi.

Tapu bedelini düşük gösterenler dikkat: Evlere tebligatlar gönderilmeye başlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi kayıp kaçaklarına ilişkin denetimlerini sıkılaştırıyor. Geçtiğimiz dönemlerde özellikle kira gelirlerinin beyanı için denetimler hızlanmış, kira gelirini beyan etmeyen mükelleflere yazılar gönderilmişti. Bu kez de konut satışı için harekete geçildi. Satış sırasında tapu harcını düşük göstererek vergi kaçıranlara Gelir İdaresi’nden tebligatlar gönderildi. İşte detaylar…

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Binlerce kişi işsiz kalacak! Teknoloji devi küçülüyor

Dünyanın önde gelen elektronik üreticisi Panasonic Holdings istihdam stratejisinde değişikliğe gidiyor. Osaka merkezli şirket istihdam küçülmesine gideceğini belirten bir açıklama yaptı. Şirket açıklamasında yurt içinde 5 bin, denizaşırı yerlerde de …