Bulgaristan’ın renkli festivalleri: Maskeler, ritüeller ve binlerce yıllık gelenekler

Bulgaristan’daki festival ve bayramlar, kültürel kimliği yaşatmasının yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen turistlere de benzersiz deneyim sunuyor.

Baba Marta (Marta Nine) Bayramı

Pagan kökenli olduğu tahmin edilen, 7. yüzyıla dayandığına inanılan ve 1 Mart’ta kutlanan Baba Marta (Marta Nine) Bayramı’nda Bulgarlar, birbirlerine kırmızı ve beyaz iplerle hazırlanan takı ve süslemeler armağan ediyor.

Marteniçka adı verilen kırmızı ve beyaz ipten yapılan süsler, kuzey yarımkürede ilkbahar ekinoksu olan 21 Mart’a veya ilk leylek görülene kadar takılıyor.

Mart sonuna doğru insanlar, takılarını çiçek açan meyve ağaçlarına asıyor.

Efsaneye göre ilk marteniçkanın, Bulgar Hanı Asparuh’un eşi Ahinora tarafından yapıldığına inanılıyor. Ahinora, eşini beklerken kırmızı ve beyaz ipten bir halka yaparak, bunu bir kırlangıcın bacağına bağlar. Amacı, eşi Asparuh’a sağlık ve sevgi mesajı göndermektir.

Kukerlandiya Festivali

Yambol’da kış mevsiminden çıkılıp ilkbahara girilen dönemde geleneksel olarak düzenlenen Kukerlandiya Festivali’nin, pagan geleneğine dayandığı düşünülüyor.

Festivalde korkutucu maskeler takan ve hayvan postlarıyla kaplanmış kıyafetler giyen göstericilerin, üzerlerindeki çanların gürültüsüyle hem doğayı uyandırdığına hem de kötü ruhları kovduğuna inanılıyor. 

Kukeri olarak adlandırılan göstericiler, festival boyunca ilginç dans figürleri ve gösteriler ile Bulgarların gündelik hayatlarını anlatmayı amaçlıyor.

Gül Bayramı

Kazanlık şehri bölgesinde geleneksel olarak 1903’ten bu yana kutlanan Gül Bayramı, her yıl haziranın ilk haftasında düzenleniyor.

Festival boyunca “Gül Vadisi” olarak anılan Ovoshtnik ve Rozovo köylerinde, sabahın erken saatinde gül toplama törenleri yapılıyor.

Üç gün süren festivalin ilk günü Kazanlık şehrinin günü olarak kutlanıyor ve “Gül Güzeli” seçiliyor.

Koprivshtitsa Ulusal Halk Sanatları Şenliği

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan Koprivshtitsa Şenliği, Bulgar halk kültürü ve geleneksel sanatları açısından en önemli etkinlik olarak kabul ediliyor.

Şenlik, Bulgaristan’ın farklı bölgelerinden gelen halk sanatçılarını bir araya getirerek Bulgar halk kültürünü ve folklorunu tanıtmayı amaçlıyor. 

1965’ten bu yana her 5 yılda bir düzenlenen etkinlikte, ülkenin her bölgesine ait geleneksel müzik performansları ve dans gösterileri sergileniyor.

Rojen Ulusal Folklor Şenliği

Rodop dağlarının Rojen çayırlarında 1898’den bu yana düzenlenen Rojen Ulusal Folklor Şenliği, her yıl yüzlerce gaydacının katıldığı geçit töreniyle başlıyor.

Geleneksel müzik ve dansların sergilendiği 3 günlük şenlik, tüm katılımcıların el ele tutuşup horo (halk oyunu) oynamasıyla son buluyor.

“Bulgaristan’daki festivaller, köklü geçmişe sahip” vurgusu

Uluslararası Geleneksel Sanatlar Akademisi Üyesi ve Dünya Folklor Oscarı sahibi akademisyen Krum Georgiev, Bulgaristan’daki bayram, festival ve geleneklerin tarihçesini ve anlamlarını, Eski Zağra (Stara Zagora) meydanında düzenlediği Uluslararası Maskeli Oyunlar Festivali sonrası anlattı.

Georgiev, Bulgaristan’daki festivallerin köklü geçmişe sahip olduğunu ve geleneksel olarak panayır veya şenlik olarak adlandırıldıklarını dile getirdi.

Bulgaristan’daki en eski şenliğin Gramatikovo köyünde düzenlendiğini aktaran Georgiev, bu şenlikten sonra bu tür kutlama ve panayırların giderek yaygınlaştığını söyledi.

Georgiev, bir zamanlar en ünlü panayırın Uzundzhovo köyünde yapıldığını, en ünlü olmasının sebebinin de köyün İstanbul, Belgrad, Budapeşte ve Viyana’ya giden yolların kesiştiği noktada bulunmasından kaynaklandığını aktardı.

Yambol’daki Kukerlandiya Festivali’nin kurucularından olan Georgiev, ilk maskeli Kukeri festivalinin 1960’lı yıllarda Pernik şehrinde düzenlendiğini kaydetti.

Georgiev, Kukeri geleneğinin geçmişinin Roma İmparatorluğu öncesine kadar gittiğini, benzer maskeli festivallerin Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Slovenya, Macaristan, İtalya, İsviçre ve Fransa’da da yapıldığını anlattı.

Öte yandan, Bulgaristan’daki halk kültürünün bölgesel çeşitliliğini tam anlamıyla sergileyen festivalin Koprivshtitsa Şenliği olduğunu aktaran Georgiev, Rojen Şenliği’nin ise Rodop bölgesinin folklorunu yansıttığını dile getirdi.

Related Posts

15 Temmuz’da noter açık mı? 15 Temmuz Salı günü noterler çalışıyor mu?

15 Temmuz noter çalışma saatleri, işlemleri olan vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Salı günü noterler açık mı sorusunun yanıtı merak konusu oldu. Bu sene 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Salı gününe denk geliyor. Resmi tatil günlerinde kamu kurum ve kuruluşları da çalışmalarına ara veriyor. Bununla beraber noter mesai durumu da araştırılıyor. Peki 15 Temmuz noterler açık mı? Salı günü noterler çalışıyor mu, tatil mi? İşte ayrıntılar…

Türkan Şoray: Halkın gözündeki imajıma saygı duydum, “Ne derler” duygusu beni frenledi, hayal kırıklığına uğratmamak için duygularımdan ödün verdim

Türkan Şoray: Halkın gözündeki imajıma saygı duydum, “Ne derler” duygusu beni frenledi, hayal kırıklığına uğratmamak için duygularımdan ödün verdim

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

A101 KATALOG BU PERŞEMBE 3 TEMMUZ 2025 || A101 Aldın Aldın afişi bu hafta ürünleri neler, hangi ürünler var? A101 aktüel ile Hava soğutucu, kamp çadırı, plaj şemsiyesi, taşınabilir piyano gelecek!

A101 aktüel 3 Temmuz 2025 ürünleri marketlerde satışa çıkmaya hazırlanıyor. A101 indirim afişi ile bu Perşembe günü de bambaşka ürünler raflardan sepete eklenecek. A101 aktüel kataloğu içerisinde bu hafta; gölgelikli salıncak 2.899 TL, 500 gram çamaşır sodası 39,50 TL, 88 tuşlu katlanabilir/taşınabilir piyano 5.699 TL, 4 kişilik kamp çadırı 1.899 TL, çift kişilik şişme yatak+2 Yastık+pompa+tamir yaması 1.899 TL, tam boy keman 2.799 TL, plaj şemsiyesi 599 TL, vidalama aleti 1.900 TL’den alışveriş severlerin beğenisine sunulacak. Peki A101 Aldın Aldın afişi bu hafta ürünleri neler, hangi ürünler var? İşte 3 Temmuz 2025 A101 aktüel ürünler afişi ve tam liste fiyat detayı…

Ertuğrul Özkök: 40 yıl önce “Sen Ağlama” diyen Sezen, bu sabahtan beri “Sen Ağla” diyor

Ertuğrul Özkök: 40 yıl önce “Sen Ağlama” diyen Sezen, bu sabahtan beri “Sen Ağla” diyor

MUHARREM AYI İBADETLERİ || Muharrem ayının ilk 10 günü yapılacak ibadetler neler, hangi dualar okunur?

Muharrem ayında yapılacak ibadetler, Müslümanlar tarafından araştırılıyor. Hicri takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem ayı 26 Haziran 2025 Perşembe günü başladı. Muharrem ayı, 12 ay ve 355 gün olan kameri yılın ilk ayıdır. İçerisinde aşure gününün de yer aldığı bu önemli ay en güzel şekilde değerlendirilmeye çalışılıyor. Dini kaynaklara göre bu ay içerisinde oruç tutmak müstehaptır. Ayrıca Hz. Peygamber bir hadisinde; “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” buyurmuştur. Muharrem ayı ibadetleri ve duaları da bu ayın başlamasıyla birlikte merak edilen konulardan birisi oldu. Peki Muharrem ayının ilk 10 günü hangi ibadetler yapılır, hangi dualar okunur? İşte Muharrem ayı ibadetleri…