İş dünyasından yeni çağrı: e-Fatura basılıdan pahalı, KOBİ’ler dijital yük altında

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran: Dijital Vergi Uygulamalarına Makul Üst Sınır Getirilmeli

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, dijital vergi uygulamalarına geçiş sürecinin KOBİ’ler için önemli bir maliyet yükü oluşturduğunu belirterek, sistemin başarıyla benimsenmesi için e-fatura ve diğer dijital hizmetlere bir üst sınır getirilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Baran, vergi ve muhasebe sistemlerinde dijitalleşme sürecine uyum sağlamanın özellikle KOBİ’ler için ek bir maliyet oluşturduğunu vurguladı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın dijital hizmetleri devreye almaya başladığı 2010’dan bu yana sistemin kademeli olarak genişletildiğini ve bu sürecin vergi denetimini kolaylaştırmayı, kayıt dışılığı azaltmayı ve çevre dostu bir kayıt yapısı oluşturmayı amaçladığını belirtti.

KOBİ’ler İçin Dijital Hizmetlerde Üst Sınır Önemli

Baran, dijital vergi uygulamalarına geçiş sürecinde KOBİ’lerin maliyetini azaltabilmek için e-fatura, e-arşiv, e-defter, e-irsaliye gibi dijital vergi hizmetlerine makul bir üst sınır getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Maliyetlerin yüksekliği KOBİ’ler için ciddi bir yük oluşturuyor. Sisteme benzersiz bir üst sınır getirilmesi, başarıya ulaşmasına katkı sağlayacaktır.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Baran, brüt satış hasılatı 3 milyon lira ve üzeri olan işletmelerin 2022, 2023, 2024 veya 2025 yılları itibarıyla e-fatura sistemine geçmeleri gerektiğini hatırlatarak, bu sürecin işletmelere getirdiği mali yüklerin ATO üyelerince dile getirildiğini belirtti.

E-Fatura Basılı Faturadan Pahalı Hale Geldi

Baran, dijital fatura yaprağı olan kontör fiyatlarının çok hızlı bir şekilde arttığını belirterek, “Muhasebe sistemlerini dijitalleştiren üyelerimiz, maliyetlerin yükselmesi nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Kontör ücretlerinin artması dijitalleşme sürecinde ek bir yük oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

Baran, işletmelerin dijitalleşme sürecindeki mali yüklerini hafifletmek için e-fatura, e-defter, e-SMM gibi hizmet ücretlerine makul bir üst sınır getirilmesi gerektiğine inandıklarını belirterek, küçük işletmelerin dijital dönüşüm sürecinde mali ve teknik desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Baran, Oda olarak, üyelerinin dijitalleşme sürecinde karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için kamu ile işbirliği içinde çalışacaklarını da ifade etti.

Related Posts

Kozan’da Sıcaklık 50 Dereceyi Geçti

Adana’nın Kozan ilçesinde hayvancılar, 50 derece sıcakta sürülerini otlatmakta zorlanıyor.

Türkiye’de kiralar rekor kırdı: Ortalama konut metrekare fiyatı 40 bin liraya dayandı

Türkiye’de kiralar rekor kırdı: Ortalama konut metrekare fiyatı 40 bin liraya dayandı

21. Geleneksel Gediz Tarhana Festivali Başladı

Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Gediz’de düzenlenen 21. Geleneksel Tarhana Festivali’nde yöresel ürünleri tanıttı ve festivalin kültürel önemi üzerine konuştu.

Gazetecilik Meslek Yasası’na Acil İhtiyaç

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Başkanı Ayhan Türkez, Türk basınının, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Ordu’da Fındık Rekoltesi Yüzde 70 Düştü

Ordu’da fındık rekoltesi, nisan ayındaki zirai don nedeniyle %70 azalarak 64 bin tona düştü.

Parası olan altına değil, O’na koştu

Ticaretten diplomasiye uzanan gerginliklere yaz arası verilmesiyle altın fiyatları dar bir aralıkta sıkışırken, ekonomistler son dönemin yıldızı gümüşteki yükselişin devam edebileceğini düşünüyor.