Ekonomistlere göre Şimşek yönetiminde uygulanan ekonomi politikası yanlış: Reçete yurttaşa ağır

Ekonomik Krizde Ücretliler ve Emekliler Hüsrana Uğradı

Son yıllarda ekonomik zorlukların en çok hissedildiği kesimler olan ücretliler ve emekliler, 2025 Temmuzunda da bekledikleri desteği alamadılar. Asgari ücretliye herhangi bir zam sinyali gelmezken, memur ve memur emeklisine yapılan zam oranı yıllık enflasyonun oldukça altında kaldı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 16.67 zamla yetinmek zorunda kaldılar. Kamu işçileri ise üçüncü teklifi beklemeye aldılar.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Program başarılı oldu, enflasyon düşüşte” açıklamalarına eleştiri getiren ekonomistlere göre, uygulanan kemer sıkma politikalarının beklenen başarıyı getirmediği ortaya çıktı. Enflasyonun nedeninin talep fazlası olduğunu iddia etmek ve buna göre politika uygulamak ise yanlış bir yaklaşım olarak değerlendiriliyor.

İktisatçılar Uyarıyor

Ekonomistler, son araştırmaların “kar itişli enflasyon” gerçeğini ortaya koyduğunu belirtiyorlar. Merkez Bankası’nın her Para Politikası Kurulu toplantısında tekrarladığı “Ekonomideki fiyatlama davranışları, dezenflasyon programı üzerinde risk oluşturmaya devam ediyor” ifadesine dikkat çeken iktisatçılar, durumu endişe verici buluyorlar.

Araştırmacılar, özel sektörün maliyet enflasyonu yaşadığını ve fiyatları kâr marjı ekleyerek belirlediğini, kamu kesiminin ise genel enflasyondaki payının yalnızca yüzde 2.21 olduğunu belirtiyorlar. Kamunun da özel sektör gibi programın hedeflerine ulaşmakta zorlandığını vurgulayan araştırmacılar, emekçilerin ise yaşadıkları zorlukları gözler önüne seriyorlar.

Çözüm Devletin Rolünü Yeniden Tanımlamak

Ekonomistlere göre, çözüm kemer sıkmak yerine devletin ekonomideki rolünü yeniden tanımlamakta yatıyor. Gelir dağılımının düzeltilmesi, yatırım ve sanayi politikasının dış açığı azaltacak şekilde revize edilmesi, kamu girişimciliğinin teşvik edilmesi ve yüksek gelirli kesimlerin daha fazla vergilendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Related Posts

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Türkiye’nin gıda devi iflasın eşiğinde

Türkiye genelinde 4 deposuyla faaliyet gösteren ve dünyanın birçok ülkesine meyve-sebze ihracatı gerçekleştiren Asya Fresh, yaşadığı mali sorunların ardından konkordato ilan etti.

Sigara fiyatlarında yeni zirve: En pahalı sigara 94 TL

ÖTV zammının ardından sigara fiyatları bir kez daha arttı. Philip Morris grubu da zam furyasına katılarak en ucuz sigarayı 85 TL, en pahalısını 94 TL yaptı. Böylece Türkiye’de 80 TL altı sigara dönemi resmen sona erdi.

Mevduat sahiplerine kötü sürpriz! 1 milyon liranın getirisi eridi

Mevduatla ya da yatırım fonlarıyla kazanç sağlamak isteyen vatandaşlar için tablo değişti. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni kararla birlikte, faiz gelirlerinden kesilen stopaj oranı artırıldı. Bu artış, yatırımcının net kazancını doğrudan etkiliyor. Artık bankaya yatırılan 1 milyon lira, 32 gün sonunda eskisi kadar kazandırmıyor.

ATM’den nakit çekimi ve para yatırmada limitler değişti: Hangi bankada limit ne kadar oldu?

Bankalar belli dönemlerde ATM’ler üzerinden yapılan nakit çekimi ve para yatırma limitlerini güncelliyor. Bankalarda para yatırma limitleri bir kez daha değişti. İki banka limiti 185.000 TL’ye kadar yükseltti.